Danskerne gør sig klar til at blive ældre, men kan det betale sig?

Nye tal viser, at den samlede pensionsopsparing steg med 3,5 mia. kr. i 2016 i forhold til året før.  Dermed nærmer pensionsopsparingen sig niveauet fra før finanskrisen, og danskerne gør sig atter klar til at forsøde seniortilværelsen – men ikke alle ser fordelene. 

​​I 2016 endte den samlede pensionsopsparing på 115 mia. kr. i 2016. Til sammenligning var tallet for 2009 på 117 mia. kr, viser tal fra Forsikring og Pension. Dermed nærmer pensionsopsparingen sig niveauet fra før finanskrisen.

Det er naturligvis gode nyheder, at vi i Danmark for alvor er ved at lægge finanskrisen bag os, idet en god pensionsopsparing er alfa og omega for, hvordan ens økonomi bliver som pensionist.


Samspilsproblemet spiller en rolle

Det er dog ikke alle, der i dag synes, at have glæde af at spare op, og det såkaldte samspilsproblem, skader opbakningen til pensionssystemet.  

”Samspilsproblematikken opstår, fordi udbetalinger af folks pensionsopsparinger bliver modregnet i offentlige ydelser – bl.a. pensionisttillægget og ældrechecken. Det betyder, at visse grupper føler, det dårligt kan betale sig at spare op til pension, da de så tilsvarende mister penge fra det offentlige”, siger Pensionsmægler i TimeGruppen, Anette Egeløv Jensen. 

 

Hvem går det ud over? 

Har man sparet meget op, får man, som reglerne er i dag, ikke noget pensionstillæg. Til gengæld har man sparet en større formue op til pensionisttilværelsen, og man har dermed ikke noget økonomisk problem. De, der har sparet mindst op, har heller ikke noget problem, da modregningen først indtræder ved en bestemt indkomst. Det betyder, at det især er mellemindkomstgrupperne bliver ramt. Estimater viser, at ca. 65% af de mennesker, der i dag har fem år til pensionsalderen, vil opleve modregninger i større eller mindre grad. 


Hvad kan man gøre ved det? 

Ifølge Anette Egeløv Jensen er samspilsproblemet slet ikke et problem ”regering har lovet en pensionsreform, der kan gøre det attraktivt at spare op til alderdommen, men det er vigtig at huske på, at de offentlige ydelser er tiltænkt de mennesker, der ikke har penge til at forsøge tilværelsen. Det er derfor i min optik forkert at spekulere i pensionsopsparinger. I stedet skal man tænke rationelt og gå efter devisen, at man ligger, som man redder - sørg for at spare så meget op, du kan, mens du kan”.

 

Har du brug for råd og vejledning til din pension, så kontakt vores pensionsmæglere på telefon: 7023 2245